SBC Forum

2. SBC Forum: Švica - zgled za Slovenijo


04. 02. 2019 08:00

Postojna

Švica – zgled za Slovenijo

Napovedujemo: 2. SBC Forum, 4. februar 2019: Švica – zgled za Slovenijo

Na 2. SBC Forumu bo prisotnih več kot 150 nadpovprečno uspešnih slovenskih podjetnikov. 

Z njimi bosta razmišljala osrednja gosta:

Marjan Šarec
predsednik Vlade RS

Heinz Karrer 
predsednik organizacije Economiesuisse, glas švicarskega gospodarstva

 


Glavne teme

 • KAJ V ŠVICI DELAJO DRUGAČE

  Da so njihovi produkti, primerljivi s slovenskimi, praviloma dražji in konkurenčnejši?

 • NA KAJ JE TREBA MISLITI

  Ob vstopu na švicarski trg?

 • KATERE KLJUČNE TOČKE

  iz programov ZA podjetno in ZA bolj prodorno Slovenijo bo slovenska vlada realizirala v letu 2019?

 • KAKO RAZMIŠLJAJO NADPOVPREČNO

  uspešni slovenski podjetniki?

Razlogi za vašo udeležbo

 • Bodi v družbi 500 najbolj odličnih slovenskih podjetnikov.

 • Podpri akcijo ZA podjetno Slovenijo in s tem prispevati k bolj cenjeni vrednoti podjetnosti v Sloveniji.

 • Prisluhni najbolj perspektivnim mladim podjetnikom.

 • Pomagaj ugotoviti, kako bomo mlade zadržali v Sloveniji.

2. SBC Forum: Švica - zgled za Slovenijo

Potrebujemo krepitev konkurenčnosti in davčno reformo, ki bo razbremenila delo, a bo uravnotežena. Zadržati moramo sposobne mlade ali jih privabiti nazaj v Slovenijo ter privabiti talente iz tujine, podjetjem pa omogočiti kvotne zamenjave. S temi besedami se je na prisotne na 2. SBC Forumu, med katerimi so bili politiki, uspešni podjetniki, gospodarstveniki in drugi, obrnil Marjan Batagelj. Predsednik vlade Marjan Šarec je dejal, da bo vlada letos pripravila ukrepe, ki jih želijo podjetniki. Finančni minister Andrej Bertoncelj je predlog davčnih ukrepov napovedal v mesecu dni. 

SBC – Klub slovenskih podjetnikov je na svojem največjem letnem dogodku, 2. SBC Forumu: Švica – zgled za Slovenijo, ki je potekal v Postojni in se ga je udeležilo več kot 300 vrhunskih gostov, predstavil glavne predloge ukrepov, potrebni za okrepitev izvoza, produktivnosti in dodane vrednosti.

Med temi so:
– občutna razbremenitev plač prek celovite davčne reforme, ki zajema več davčnih ukrepov hkrati in naenkrat ter s prehodnimi roki za posamezne spremembe
– ukrepi za prožnejši trg dela, ki vodi v hitro sprostitev delovnih mest, ki jih zasedajo nemotivirani delavci
– ukrepi za boljše izobraževanje in zadržanje sposobnih mladih kadrov v Sloveniji
– akcijski načrt za privabljanje kadrov iz tujine, ki bo poenostavil zaposlovanje tujih delavcev in tako podjetjem olajšal iskanje ustreznih kadrov,
– enakopravnost domačih s tujimi investitorji

Marjan Batagelj, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, je izpostavil, da je ukrepe treba sprejeti zdaj, ko ima država visoko gospodarsko rast. V Sloveniji se nekatere stvari ne zgodijo dovolj hitro ali pa niso dovolj konkretne, medtem ko je podjetnike označil za realne, ker poznajo dogajanje na trgih v Italiji, Nemčiji, v zvezi z brexitom in trgovinskimi vojnami.

Premier Marjan Šarec je napovedal, da bo vlada v tem letu pripravila nabor ukrepov, ki jih podjetniki želijo že nekaj časa, in jih predstavila javnosti. Kot težavo je izpostavil, da Slovenija »postaja izvoznik kadrov.«

Minister za finance Andrej Bertoncelj je dejal, da se država zaveda pomena predvidljivega poslovnega okolja, ukrepe pa je treba sprejemati v socialnem dialogu. Obljubil je razbremenitev dela, ukrepe bo finančno ministrstvo predstavilo v enem mesecu. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je poudaril pomen konkurenčnosti gospodarstva in to, da država zajezi odhajanje mladih v tujino.

Brez davčnih razbremenitev ne moremo računati na nadpovprečne inovacije

Če želijo podjetja še naprej ustvarjati visoko dodano vrednost, je treba ohraniti pravično razporeditev tega, kar ustvarijo, to pa pomeni, da je treba odpraviti visoke obdavčitve bolje plačanih, je opozoril Janez Novak, direktor podjetja RLS. Simon Mesec iz podjetja Mebor, prejemnika naziva Zlata gazela 2018, se je na navezal na to, da obremenitve plač neposredno vplivajo na konkurenčnost, ki je ključna poslovanje na tujih trgih. Le konkurenčnost vodi v nadpovprečne inovacije, je opozoril.

Da je naloga države zagotovitev pogojev za konkurenčnost, je izpostavil tudi predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, ki je temu dodal še poudarek, da bi se morala Slovenija zavestno odločiti, da bo k sebi vabila največje talente. Opozoril je, da v Sloveniji ni kapitalskega trga, kar je velika težava: »Kapitalski trg je pomemben, da podjeniki, ko se boste odločili umakniti iz podjetij, teh ne boste prodali multinacionalkam.«

Marjan Batagelj je opozoril tudi na nujen dvig produktivnosti, ki je povezan s fleksibilnim trgom delovne sile.

Kako se je davčne reforme lotila Avstrija

Ddr. Marian Wakounig, regionalni direktor za davke in carine na avstrijskem finančnem ministrstvu, je prikazal primer davčne reforme v sosednji Avstriji iz leta 2016. Ta je razbremenila davčne zavezance, poenostavila davčni sistem in zmanjšala birokracijo, saj jo je država kombinirala z reformo javne uprave. Za prihodnja leta Avstrija načrtuje dodatne reforme, ki bodo olajšali finančno stanje več milijonom Avstrijcev. Med drugim bo država davčno razbremenila mala podjetja, občutno pa bo znižala dohodninske stopnje: s 25 % na 20 %, s 35% na 30 % in z 42% na 40 %, znižala pa bo tudi davek od dohodka pravnih oseb – z zdajšnjih 25 % na 20 oziroma 19 %.

Razširjeno novico o tem, kaj so podjetniki in politiki povedali o nujnih ukrepih v Sloveniji, lahko preberete na tej povezavi.

Švica kot zgled za Slovenijo

V prvem delu dogodka, ki je potekal pred razpravo politikov in podjetnikov, so podjetniki iz Švice in Slovenci, zaposleni v švicarskih podjetjih spregovorili o Švici kot primeru države, ki ceni podjetnost in podjetništvo in zagotavlja pogoje za ustvarjanje visoke dodane vrednosti in prepoznavnost švicarske blagovne znamke »Made in Switzerland« po vsem svetu.

Prisotne je med drugim nagovoril Heinz Karrer, predsednik organizacije Economiesuisse, ki predstavlja sto tisoč švicarskih podjetij. »Zakaj smo uspešni? Ker naša tržna ekonomija deluje. Ker imamo svobodno podjetništvo, dostop do tujih trgov in smo med vodilnimi v izobraževanju in pri raziskavah,« je dejal.

»Švica ima zelo jasno začrtano smer. Ima vizijo. Če imaš vizijo, potem si vselej, ko se znajdeš na razpotju, lahko zastaviš vprašanje, katera pot je prava. Odgovori so v tako urejeni družbi z jasnimi cilji preprosti, to pa velja tudi za podjetja, ki vedo, kje hočejo biti čez deset, dvajset let. O tem bi se v Sloveniji morali pogovarjati. Podjetniki, ki izkazujemo nadpovprečne dosežke, pričakujemo, da bomo vključeni v debato v družbi, kjer bomo govorili o podjetnosti in podjetništvu,« je povedal dejal Marjan Batagelj.

Celotno poročilo s prvega dela dogodka, kjer so sodelujoči predstavili Švico kot primer zgleda za Slovenijo, lahko preberete na tej povezavi.

Kontakt

Radi bi ostali v stiku.
Izberite najbolj priročen način kontakta in
odgovorimo vam v najkrajšem možnem času.

info@sbc.si

Sponzorji SBC Foruma

Generalni partner SBC foruma

Srebrni sponzorji

Ostali sponzorji

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.